Wegańska Wielkanoc

Wegańska Wielkanoc

Co zrobić na wegańską Wielkanoc? 

Czy jajka i pasztety królują w te Święta na stołach jakie zaproponować zamienniki, aby ugościć w domu wegan? 

 

Podstawa to wegański żurek - przygotowany na bazie warzywnego wywaru, do tego można dodać wędzone tofu, podgrzybki, ziemniaki, a całość zabielić wegańska śmietanką, najbardziej polecamy tą robiona samemu z nerkowców.

Zamiast jajek warto przygotować pastę bezjajeczną - jej tajemniczym składnikiem odpowiadającym za jajeczny posmak jest czarna sól, która dzięki wysokiej zawartości siarki idealnie imituje jajko :) Nasza ulubiona pasta jest na bazie tofu, ale można też znaleźć takie robione z cieciorki. 

Jako przekąskę, można zaserwować dania a la rybne na przykład boczniaki a la śledź, wędzona marchewkę, a la łosoś. 

Na każdym stole Wielkanocnym specjalne miejsce zajmuje jarzynowa sałaka jej skład zależy od rodzinnej tradycji, jednak wszystkie warzywa łączy majonez w przypadku wegan można znaleźć specjalną wegańska wersję robioną bez jajek. 

Na koniec na deser można zaproponować wegański a la sernik z nerkowców. Pyszne kremowe ciasto podbije nawet najbardziej tradycyjne mięsożerne serca  :) 

 

Jeśli nie chcesz sam gotować, wszystkie dania możesz zamówić na naszej stronie:

WIELKANOC

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.